Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλη ουρά πεσκανδρίτσας γύρω στο 1 κιλό
400 γρ. φρέσκα κουκιά ή φρέσκα κουκιά baby
50 ml γλυκό sherry
4 πράσινα ανοιξιάτικα σκορδάκια
50 ml μεταλλικό νερό
12 baby καρότα
1 μήλο γκόλντεν ντελίσιους, καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φετούλες
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και άσπρο πιπέρι.
Για τη σκόνη της μέντας
20 γρ. φρέσκια μέντα (ή δυόσμος)
10 γρ. μαϊντανός
10 γρ. μυρώνια
Παρασκευή
Βάζετε τα φύλλα των μυριστικών σε ένα μεγάλο μπολ και τα ψήνετε στα μικροκύματα, στην υψηλότερη θερμοκρασία, για 30 δευτερόλεπτα.
Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να αποξηρανθούν εντελώς.
Τα περνάτε από λεπτή σήτα, διαλύοντάς τα με τα δάχτυλα.
Βάζετε αυτήν τη φωτεινή πράσινη σκόνη σε ένα βαθύ πιάτο.
Κατόπιν, αφαιρείτε την πέτσα και τη ραχοκοκαλιά της πεσκανδρίτσας και τη χωρίζετε σε 2 φιλέτα.
Δένετε τα φιλέτα με σπάγκο, όπως δένετε το κρέας.
Αλείφετε το κάθε φιλέτο με ελαιόλαδο, το βουτάτε στη σκόνη των μυριστικών και το αλατοπιπερώνετε.
Σοτάρετε το ψάρι σε ζεστό ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι κατάλληλο και για το φούρνο και, όταν πάρει χρώμα γύρω γύρω, το βάζετε για 5 λεπτά να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.
Σοτάρετε ελαφρά για 2 λεπτά τα κλαράκια του σκόρδου σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε τα κουκιά, τα καρότα, το σέρι και λίγο αλάτι ακόμα.
Τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 3 λεπτά, κουνώντας συχνά το σκεύος.
Προσθέτετε το μήλο και το αφήνετε να βράσει για ακόμα 1 λεπτό.
Ξεσκεπάζετε το σκεύος και βλέπετε αν έβρασαν τα κουκιά.
Δοκιμάζετε το αλάτισμά τους και τα σερβίρετε, τοποθετώντας τις φέτες της πεσκανδρίτσας από πάνω.
Η απάντηση της Carme στον Λαζάρου! Μια απλή συνταγή που αναδεικνύει την κρουστή σάρκα του ψαριού, χάρη στα γευστικά κοντράστ που δημιουργεί γύρω του με τα κουκιά και τη γλυκιά σάλτσα μήλου καρότων.