Υλικά
Yλικά (για 4 άτομα)
Σούπα πατάτας
100 γρ. πατάτες
225 γρ. χυμός μαύρης τρούφας
500 γρ. κρέμα γάλακτος
25 γρ. λάδι τρούφας
5 γρ. αλάτι
Ζεστή πατάτα
1 μέτρια πατάτα
350 γρ. βούτυρο clarifie
Βούτυρο
30 γρ. βούτυρο πολύ κρύο
Για το σέρβις
1 ειδικό κέρινο μπολ
30 γρ. παρμεζάνα σε μικρά κυβάκια
3 κομμάτια τσάιβ κομμένα λοξά σε μήκος 1,5 εκ.
2 φρέσκες μαύρες τρούφες, κομμένες σε λεπτότατες φέτες Κρύσταλλοι ανθού αλατιού
Παρασκευή
Σούπα πατάτας
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1,5 εκ.σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό της τρούφας και τις πατάτες να πάρουν βράση, σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρει μια βράση, τη βγάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο και αναμειγνύουμε μέχρι να πάρουμε ένα απαλό μείγμα.
Με το μπλέντερ σε πολύ υψηλή ταχύτητα προσθέτουμε το λάδι τρούφας σε λεπτή συνεχή ροή.
Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο.
Σουρώνουμε το μείγμα σε τάπερ, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον.
Ζεστή πατάτα
Χρησιμοποιώντας το ειδικό κουτάλι, βγάζουμε από την πατάτα σφαίρες 1,5 εκ.σε μικρή κατσαρόλα μαγειρεύουμε τις σφαίρες της πατάτας στο βούτυρο για 20 περίπου λεπτά (να μαλακώσουν), σε μέτρια φωτιά.
Το βούτυρο θα βγάζει αργά φυσαλίδες, αλλά οι πατάτες δεν θα πάρουν χρώμα.
Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις φυλάμε.
Βούτυρο
Το κόβουμε σε μικρούτσικα κυβάκια με μαχαίρι το οποίο βουτάμε προηγουμένως σε καυτό νερό και το σκουπίζουμε καλά πριν από κάθε χρήση.
Βάζουμε τα κυβάκια στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα
Τρυπάμε το ειδικό κέρινο μπολ στο πλάι με ατσάλινη βελόνα και καρφώνουμε πάνω της διαδοχικά κυβάκια παρμεζάνας, βουτύρου και τσάιβ, αφήνοντας απόσταση 6 χιλιοστά μεταξύ τους.
Γεμίζουμε τα μπολ με τη σούπα της πατάτας μέχρι τη μέση και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε τις σφαίρες της πατάτας στο βούτυρο.
Βγάζουμε το μπολ με τη σούπα από το ψυγείο, καρφώνουμε μια σφαίρα ζεστής πατάτας στη βελόνα, ακουμπάμε πάνω της μια φέτα τρούφας και την πασπαλίζουμε με 2-3 κρυστάλλους ανθού αλατιού.
Ενώ η συνταγή αυτή δεν είναι δύσκολη, το σερβίρισμά της στο «Alinea» μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα μπολ κεριού/παραφίνης μαζί με μια ειδική καρφίτσα-σουβλάκι δίνει μια ιδέα από το σοφιστικέ σερβίρισμα-εμπειρία, που πραγματώνεται σε αυτό το αρτίστικο ρεστοράν.
Κρατάμε την ιδέα ζεστό/κρύο, αλλά στο σπίτι τη σερβίρουμε απλούστερα.