Follow us

Μουσακάς νηστίσιμος

Τα μεσημεριανά γεύματα στο ύπαιθρο αποτελούν δελεαστική προοπτική για τις ημέρες που έρχονται. Γεύσεις από την ελληνική γη, συνδυασμένες με τα πρώτα αρώματα της άνοιξης.

Μουσακάς νηστίσιμος

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

Για το μουσακά

2-3 μέτριες μελιτζάνες

Αλάτι

3 μεγάλες πράσινες πιπεριές

1/3 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε φέτες

Για τη σάλτσα

2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 1/2 κουταλάκι καυτερή πιπεριά

1/2 της κούπας ξηρό κόκκινο κρασί

5 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Λίγη κανέλα

1/2 της κούπας σταφίδες

1 κουτ. της σούπας αλάτι

Για το ογκρατέν

1 κούπα τριμμένη φέτα

1/2 της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

Μισή γαλέτα τριμμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες, τις οποίες αλατίζουμε και αφήνουμε 1/2 ώρα να στραγγίξουν.

Κόβουμε κάθε πιπεριά σε τρία μακρόστενα κομμάτια, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σπόρια.

Τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν, και κατόπιν τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε.

Μετά από15 λεπτά τις ξεφλουδίζουμε.

Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε στις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο γκριλ, γυρίζοντάς τις μία φορά.

Τηγανίζουμε τις πατάτες για 3-4 λεπτά.

Μετά τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πήλινο σκεύος.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για τη σάλτσα, για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί, το μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε τις μελιτζάνες πάνω από τις πατάτες στο ταψί, ρίχνουμε τη μισή σάλτσα και πασπαλίζουμε με τη φέτα και τα καρύδια.

Στρώνουμε τις ψητές πιπεριές και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.

Τελειώνουμε, με μία στρώση ντομάτα σε λεπτές φέτες, τριμμένη γαλέτα και αλατοπίπερο.

Ψήνουμε το μουσακά, για μια ώρα περίπου, και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον κόψουμε.

Παραλλαγή του Δημ.

Μπληζιώτη: αντί για ντομάτα και γαλέτα από πάνω, μπορούμε να σκεπάσουμε το μουσακά με μπεσαμέλ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.