
Υλικά
Υλικά
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 μεσαίου μεγέθους κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
2-3 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και κομμένες ντομάτες
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1-2 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζανιού ξηρό, κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ξεπλυμένες και ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών ή Αμφίσης, χωρίς κουκούτσι
2 κοφτές κουταλιές ξεπλυμένη κάπαρη
3 κουταλιές ψιλοκομμένος, φρέσκος μαϊντανός
1 κουταλάκι ξηρό θυμάρι ή μερικά κλωναράκια φρέσκο
1/2 κουταλάκι σπασμένους σπόρους μάραθου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κιλό μακαρόνια
Παρασκευή
Σε βαρύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει διαφανές.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε 1 περίπου φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο τηγάνι, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
Αν είναι ανάγκη, προσθέτουμε και άλλο νερό.
30 περίπου λεπτά πριν βγάλουμε την σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρασί και ξεσκεπάζουμε ελαφρά το τηγάνι.
15 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρεύεται για 5 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε τα αρωματικά χόρτα, το αλάτι και το πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 10 ακόμα λεπτά.
Παράλληλα, έχουμε βράσει τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Σερβίρονται ζεστά.
Από το βιβλίο «Foods and wines of Greece», της Νταϊάνα Κόχυλα, εκδ.
St.
Martins Press