Υλικά
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλαΥλικά
4 -5 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (ανάλογα με το μέγεθος)
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 ξύλο κανέλας
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 200°.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ.
Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά τουλάχιστον και μετά τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί, στύβοντας να φύγουν τα υγρά.
Τις απλώνουμε σε ταψάκι καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, τις λαδώνουμε ελάχιστα, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, γυρίζοντάς τες μία φορά.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4-5 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και σοτάρουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα και ξεσβολιάζοντας τον κιμά.
Όταν καβουρδιστεί καλά και ροδίσει, προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας πού και πού, 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει ο κιμάς αρκετά υγρά και να πήξει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 3-4 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο, το μαϊντανό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σε πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση ορθογώνιο, απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες και καλύπτουμε με λεπτή στρώση κιμά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
(Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι λεπτοφτιαγμένες και πολλές στρώσεις κάνουν ωραιότερο το μουσακά μας.) Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα των αβγών το γιαούρτι με τα αβγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να γίνει μείγμα ομοιογενές.
Το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φαγητού, πασπαλίζουμε παντού φρυγανιά τριμμένη και, αν θέλουμε, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το μουσακά για 45-50 λεπτά στους 180°.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε.Updated: 08/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 29/09/11