
Υλικά
υλικά
300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
500 γρ. σπανάκι
500 γρ. σέσκουλα ή άλλα χόρτα (ζοχούς κ.λ.π., όχι πικρά)
από 1/2 ματσάκι μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα χόρτα, κόβοντας τα σκληρά κοτσάνια, όπου υπάρχουν.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ζεματάμε τα φασόλια για 4'-5' και πετάμε το νερό.
Τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς.
Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε αλάτι.
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα χόρτα (σπανάκι και σέσκουλα) και τα γυρίζουμε 2'-3' λεπτά, να μαραθούν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά χοντροκομμένα, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο και τα φασόλια και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί άλλα 10'-15΄ περίπου, δοκιμάζοντας το αλάτι.
Ανακατεύουμε μια-δυο φορές προσεκτικά.
Προσθέτουμε λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σερβίρουμε ζεστά.