Follow us

Φάβα Σαντορίνης με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα Σαντορίνης με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

υλικά

2 φλ.τσ. φάβα Σαντορίνης (βεβαίως γίνεται και με άλλη φάβα, αλλά λιγότερο γευστικό)

1 χταπόδι 500-600 γρ. (ή και μεγαλύτερο, αν θέλετε)

4 κρεμμύδια

1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο

3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

5-6 σκ. σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

4-5 κόκκοι μπαχάρι

1 κ.σ. σταφίδα μαύρη

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Ξεπλένουμε τη φάβα και την βάζουμε σε κατσαρόλα με 6 φλ.τσ.

κρύο νερό και ένα καθαρισμένο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση.

Αφαιρούμε τον αφρό που θα βγάλει μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, ειδικά όταν αρχίσει να πήζει, γιατί κινδυνεύει να κολλήσει.

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.

Όταν χυλώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μόλις μισοκρυώσει τη βάζουμε στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και την πολτοποιούμε, ώστε να γίνει μια αφράτη κρέμα.Στο μεταξύ, πλένουμε το χταπόδι, το χωρίζουμε σε τρία- τέσσερα μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα (ανάλογη με το μέγεθός του) μαζί με το κρασί.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, μέχρι να μαλακώσει όσο θέλουμε (θ' αφήσει τα δικά του υγρά).

Τότε το βγάζουμε από το ζουμί του και το σοτάρουμε για 3'-4' σε λίγο ελαιόλαδο.Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε ομοιόμορφες φέτες, τα σκόρδα κομμένα στη μέση, τη σταφίδα, το μπαχάρι και τη δάφνη σπασμένη.

Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε 2'-3' να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.

Αφαιρούμε από το μείγμα το μπαχάρι και τη δάφνη.

Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα.

Στο κέντρο βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους και από πάνω το χταπόδι, κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.