Υλικά
υλικά
1 κ. γαύρο
500 γρ. σπαγγέτι
500 γρ. τοματίνια
1 φινόκιο μέτριο
3 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 κ.σ. ρίγανη
3/4 φλ.τσ. ψίχουλα ψωμιού
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Αφαιρούμε από το γαύρο τα κεφάλια τραβώντας τα (βγαίνουν μαζί και τα εντόσθια).
Ανοίγουμε έναν- έναν, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και χωρίζουμε σε φιλέτα.
Αλατίζουμε, ανακατεύουμε με τη ρίγανη και τ' αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Βάζουμε τα φιλέτα του γαύρου να ψηθούν απλωμένα όσο γίνεται, σε λαδωμένο ταψάκι, για 3'-4΄, γυρίζοντάς τον προσεκτικά μία φορά.
Τα βγάζουμε και τα ραντίζουμε με το ξίδι.Καθαρίζουμε το φινόκιο από το σκληρό εξωτερικό, κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε κυβάκια.
Κρατάμε τη φουντίτσα του μάραθου που υπάρχει στην κορυφή.
Σε αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο με τη μία σκελίδα σκόρδο και μόλις αρχίσει να ξανθαίνει και να μυρίζει το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε το φινόκιο και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και σοτάρουμε μέχρι ν' αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Ρίχνουμε τα τοματίνια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15'.
Στο τέλος, προσθέτουμε τη φουντίτσα του μάραθου ψιλοκομμένη, το υπόλοιπο σκόρδο λειωμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κρατάμε λίγα φιλέτα γαύρου για το γαρνίρισμα των πιάτων και ρίχνουμε στη σάλτσα τον υπόλοιπο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μαζί 1'-2'.
Σ' ένα τηγανάκι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα ψίχουλα.Στραγγίζουμε το σπαγγέτι αλ ντέντε και ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
Σερβίρουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με ψίχουλα και βάζουμε από πάνω δυο-τρία φιλετάκια γαύρου.