Υλικά
υλικά
450 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, μαγειρεμένο με λίγο αλάτι
500 γρ. γαρίδες , κατά προτίμηση φρέσκιες
500 γρ. μύδια φρέσκα (με το κέλυφος ή ψίχα φρέσκια σε βάζο)
400 γρ. σάλτσα ντομάτας (από 5-6 φρέσκιες ντομάτες ή από κουτί)
250 γρ. ζωμό λαχανικών ή κότας
1 κρεμμύδι, 2 πράσινες πιπεριές, 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα
4 σκελ. σκόρδο σε φετάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή λιγότερο ξερό
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γ. πιπέρι Καγιέν
4-5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές, κρατώντας τα κεφάλια τους (αλλά, βέβαια, μπορούμε να τις αφήσουμε και με το κέλυφος).
Ψιλοκόβουμε ντομάτες κι ετοιμάζουμε μιά ελαφριά σάλτσα, βράζοντάς τις για 5'-6' σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και σκόρδο.Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι,την πιπεριά, το σέλερυ, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 5' περίπου.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το ζωμό, τη δάφνη, το πιπέρι Καγιέν και αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν ελαφρά τα υγρά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια (που έχουμε πλύνει καλά, αν είναι με κέλυφος) και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέσα στη σάλτσα γιά 4', μέχρι να γίνουν ροζ οι γαρίδες.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.Σε βαθιά πιατέλα σερβίρουμε το ρύζι.
Παίρνουμε 3-4 κ.σ από τη σάλτσα (χωρίς θαλασσινά) και την ανακατεύουμε με το ρύζι.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε πάνω από το ρύζι την υπόλοιπη σάλτσα με τα θαλασσινά και σερβίρουμε.