Υλικά
υλικά
1 λάχανο περίπου 800 γρ.
600 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καρότο σε χοντρά φετάκια
2 πράσα, το λευκό τμήμα σε χοντρά κομμάτια
2 κ.σ. ξερό δυόσμο
1 κ.γ. μαραθόσπορο (προαιρετικά)
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι , πάπρικα γλυκειά
ένα βαθύ ταψάκι ή πυρέξ στρογγυλό διαμ. 30 εκ.
γιά το αβγολέμονο:
2 κρόκοι από φρέσκα αβγά
1 μικρό λεμόνι, το χυμό
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Βάζουμε σε βαθειά κατσαρόλα 1 λ.
νερό με αλάτι μαζί με το καρότο και το πράσο να βράσει γιά 5'-6'.
Χωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά όχι τελείως.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια γιά 3'-4'.
Προσθέτουμε τον κιμά και σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι ν' αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο, το μαραθόσπορο και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε 3/4 φλ.τσ.
από τον ζωμό του λάχανου και σιγοβράζουμε 2'-3'.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Λαδώνουμε το σκεύος μας και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα του λάχανου, αφήνοντας τις άκρες να κρέμωνται απ' έξω.
Απλώνουμε μέσα τη γέμιση και διπλώνουμε επάνω τις άκρες από τα φύλλα που περισσεύουν.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου, διπλώνοντας τις άκρες μέσα στο σκεύος.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 2 1/2 φλ.τσ.
από τον ζωμό του λάχανου.
Βάζουμε από πάνω ένα βάρος γιά να κρατήσει το σχήμα του (π.χ.
επίπεδο πυρέξ, μεταλικό καπάκι ή πυρίμαχο πιάτο) και το ψήνουμε στο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου.
Γέρνουμε το σκεύος προσεκτικά γιά να αδειάσουμε τον ζωμό που έμεινε, με τον οποίο θα φτιάξουμε το αβγολέμονο.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν το γυρίσουμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε τον ντολμά με αβγολέμονο που έχουμε φτιάξει χτυπώντας δυό κρόκους αβγών με χυμό από ένα λεμόνι, στα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό που άφησε το φαγητό.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αντί γιά αβγολέμονο μπορούμε να τον σερβίρουμε με γιαούρτι αραιωμένο με λεμόνι και λίγο ζωμό, όπου προσθέτουμε πάπρικα και κίμινο.
Στο τέλος τον πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.