Follow us

Σουφλέ καρότου με γραβιέρα

Σουφλέ καρότου με γραβιέρα

Υλικά

υλικά

6 μέτρια καρότα

2 πατάτες

120 γρ. γραβιέρα γλυκειά (π.χ. Νάξου ή Κρήτης)

250 ml γάλα

6 αβγά

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό χωριστά.

Τις καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστές και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ μαζί με τα καρότα να γίνουν σφιχτός πουρές που τον αλατίζουμε ελαφρά.

Χωρίζουμε τα αβγά.

Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα.

Τότε ρίχνουμε το γάλα (καλύτερα ζεστό) και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί.

Ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά.

Ρίχνουμε αλάτι* και πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το τυρί, ανακατεύοντας να λυώσει.

Προσθέτουμε τους κρόκους ένα έναν, ανακατεύοντας κάθε φορά.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τον πουρέ των λαχανικών και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200o.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγο αλάτι.

Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τμηματικά, σε 4-5 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά (με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω) μέχρι να ενοποιηθεί.

Βάζουμε αμέσως το μείγμα του σουφλέ σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο βαθύ σκεύος (καταλληλότερο το ειδικό σχήμα για σουφλέ) γεμίζοντάς το κατά τα 3/4.

Οταν έχει προθερμανθεί καλά ο φούρνος, το βάζουμε να ψηθεί περίπου 35'.

Πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ και να έχει πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Το σερβίρουμε αμέσως.

Το σουφλέ σε λίγο θα "καθήσει" κάπως, αλλά θα παραμείνει εξίσου νόστιμο.* αλατίζουμε προσεκτικά και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί μας.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.