Υλικά
υλικά
300 γρ. φουζίλι (βίδες), φιογκάκια ή πένες
600 γρ. τοματίνια
4 κ.σ. μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
2-3 σκ. σκόρδο τριμμένες
1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια ή λιγότερη ξερή
1/3 κ.γ. πεπεροντσίνο τριμμένο (προαιρετικά)
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-7 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3/4 φλ.τσ. πεκορίνο (ή παρμεζάνα) τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση.
Ανάβουμε το γκριλ.
Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το τριμμένο σκόρδο, 1 κ.σ ελαιόλαδο και το πεπεροντσίνο, να γίνει μια πάστα.
Τοποθετούμε τα τοματίνια κολλητά μεταξύ τους σε ταψάκι ντυμένο με χαρτί ψησίματος (με τις άκρες γυρισμένες επάνω, για να συγκρατούν τους χυμούς).
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε επάνω την πάστα φρυγανιάς και πασπαλίζουμε στο τέλος με λίγο ελαιόλαδο.
Τα βάζουμε σε μια απόσταση 10 εκ.
από το γκριλ και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ζαρώσουν και να μυρίσουν.
Λίγο πριν τα βγάλουμε, σκορπάμε επάνω το τριμμένο τυρί.
Μόλις λυώσει και πάρει χρώμα τα αποσύρουμε.
Εν τω μεταξύ, έχουμε βάλει τα ζυμαρικά να βράσουν al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Σε μεγάλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε απαλά τα στραγγισμένα ζυμαρικά με τα τοματίνια και τους χυμούς τους, που έχουμε μαζέψει από το ταψί.
Αν τα βρίσκετε πολύ στεγνά, προσθέτετε 2-3 κ.σ καλό ελαιόλαδο.
Κρατάμε από 3 τοματίνια για να στολίσουμε τα πιάτα.
Βγαίνουν 4-5 μερίδες.tips: αν δεν έχετε τοματίνια, η ίδια συνταγή γίνεται με μικρές ώριμες και νόστιμες καλοκαιρινές ντομάτες κομμένες σε τέταρτα.
Το πιάτο θα γίνει πιο πλούσιο αν προσθέσετε στο τέλος μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια.