Follow us

Κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα

Κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα

Υλικά

υλικά

2-2 1/2 κ. κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκκαλα)

2 -2 1/2 κ. πατάτες καθαρισμένες

5-6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες

2 μέτρια κρεμμύδια στα τέσσερα

2 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. θρούμπι ή, εναλλακτικά, δεντρολίβανο

2-3 λεμόνια, το χυμό

2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)

3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180ο.

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.

Κόβουμε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνουμε σε ένα μπολάκι.

Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο.

Το τοποθετούμε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα, επάνω από τα κρεμμύδια.

Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου.

Το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση.

Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε.

Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα.

Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας και να ανακατέψουμε προσεκτικά τις πατάτες.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο 30' ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.

Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του.

Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20'-25', ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας. tips: η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του.

Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει.

Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ νερό προς το τέλος του ψησίματος.

Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι, οπότε θα μειώσετε ελαφρά το ελαιόλαδο.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.