Υλικά
Υλικά
450 γρ. μαύρο ρύζι
500 γρ. σφιχτές ντομάτες
5 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φετούλες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κ. σ. φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή ρίγανης
8 φυλλαράκια βασιλικού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ρίχνουμε το ρύζι σε 2 λίτρα βραστό κι αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να βράζει, σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά, ανακατεύοντας το πότε-πότε.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν, αναποδογυρισμένες, σε ένα σουρωτήρι για 20 λεπτά.
Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
Μόλις βράσει το ρύζι, το σουρώνουμε καλά και το ρίχνουμε σε ένα μπολ, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε από πάνω το περιεχόμενο του μπολ με τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε αμέσως-ως πρώτο πιάτο ή γεύμα-σαλάτα. Σημ.
Όταν δεν βρίσκουμε, λόγω εποχής ντομάτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματίνια, όπως μπορούμε να προσαρμόσουμε και τα μυριστικά, ανάλογα με την εποχή.
Μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια φέτας, μαύρες ελιές ή να λιώσουμε 1-2 φιλετάκια αντσούγιας στο ελαιόλαδο που ρίχνουμε πάνω από τις ντομάτες.