Υλικά
υλικά
250 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
2 φλ.τσ. φρέσκο αρακά (καθαρισμένο)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
6 πράσινα σπαράγγια
λίγα φύλλα φρέσκο σπανάκι
1 καρότο μέτριο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου σε ζελέ
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Χωρίζουμε τις κορυφές των σπαραγγιών και καθαρίζουμε από τη σκληρή φλούδα το τρυφερό μέρος των κοτσανιών, κατόπιν τα κόβουμε σε φετάκια.
Κόβουμε χοντρά το σπανάκι.
Θα φτιάξουμε τον ζωμό με τα λαχανικά μας: βράζουμε 4 φλ.τσ.
νερό , ρίχνουμε αλάτι και προσθέτουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών, τον αρακά, το καρότο κομμένο στη μέση.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν 6'-7' και τα τελευταία 2' προσθέτουμε τις κορυφές των σπαραγγιών.
Τα ρίχνουμε όλα κατ' ευθείαν σε παγωμένο νερό που έχουμε έτοιμο.
Τα στραγγίζουμε (αφαιρούμε το καρότο).
Ρίχνουμε στο νερό το ζωμό κοτόπουλου και δίνουμε ακόμα μια βράση στο ζουμί, να διαλυθεί.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το μισό άνηθο, γυρίζουμε 2' και ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το λάδι και να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να απορροφηθεί.
Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί, ανακατεύοντας.
Συνεχίζουμε έτσι ρίχνοντας τον ζωμό σταδιακά, και περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί.
Θα χρειαστούν περίπου 30' μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τον άνηθο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο ριζότο το βούτυρο με προσεκτικές κινήσεις.
Αφήνουμε να σταθεί 2'-3' πριν σερβίρουμε.
σημ.
μπορούμε να κρατήσουμε μερικές κορυφές σπαραγγιών για τη διακόσμηση κάθε πιάτου.