
Υλικά
Υλικά
500 γρ μαύρα φασόλια
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (από αυτά κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα)
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη σε λωρίδες
2 μεγάλα κοτσάνια σέλινο-σέλερι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ. κ. ή και περισσότερο κύμινο, σε σκόνη
4 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. καφέ φίλτρου
1 φύλλο δάφνη
1 κ. κ. θαλασσινό αλάτι
6 κ. σ. στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ( ή μαϊντανό)
Παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασόλια.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό, που θα πρέπει να φτάνει τα δυο δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια τους.
Τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον 8 ώρες.
Τα σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, εκτός από την ποσότητα που κρατήσαμε για το σερβίρισμα.
Προσθέτουμε τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη), το σέλερι, το σκόρδο και τα αφήνουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας τα συχνά για να μην κολλήσουν στο τηγάνι.
Πασπαλίζουμε με το κύμινο, ανακατεύουμε και 1 λεπτό αργότερα ρίχνουμε τα φασόλια, το νερό, τον καφέ και το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας από καιρού εις καιρόν.
Αν δούμε πως σχηματίζεται αφρός, τον απομακρύνουμε προσεκτικά, με μια τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και πάλι το σκεύος και σιγοβράζουμε τα φασόλια, μέχρι να μαλακώσουν καλά, υπολογίζοντας πως θα χρειαστούν περίπου 1:15 λεπτά έως 1:30 για να βράσουν καλά.
Αφαιρούμε το φύλλο της δάφνης κι αλατίζουμε τη σούπα.
Περνάμε περίπου τη μισή από το μπλέντερ ή την πολτοποιούμε με το πίμερ, μέχρι να γίνει λεία.
Ρίχνουμε την πολτοποιημένη σούπα ξανά στην κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε μαζί με την υπόλοιπη.Τη σερβίρουμε γαρνίροντάς τη με το υπόλοιπο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια γερή κουταλιά από το στραγγιστό γιαούρτι και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό.
Θ.Τ.