Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
12 φύλλα λαζάνια
400 ml σάλτσα ντομάτας (έτοιμη για χρήση)
1 πιπεριά κόκκινη στρογγυλή
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι.
2 μπάλες μοτσαρέλα
70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4-5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες, εκτός από την πιπεριά που την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 3 κ.σ ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού για 3΄.
Κατόπιν προσθέτουμε κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά, καρότα και τα σωτάρουμε όλα μαζί επί 5', ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά όχι τελείως.
Λίγο πριν τα βγάλουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρόλα και όταν πάρει βράση ρίχνουμε σταδιακά τα λαζάνια (όσα θα στρώσουμε κάθε φορά) και τα ζεματάμε για 1'.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, μακρόστενο, απλώνουμε μια λεπτή στρώση σάλτσα ντομάτας και 4 λαζάνια πλάι-πλάι.
Τα καλύπτουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και από πάνω τοποθετούμε μια στρώση με τα μισά λαχανικά και μερικές λεπτές φέτες μοτσαρέλας (τη μισή μπάλα).
Καλύπτουμε με δεύτερη στρώση λαζάνια, στρώση της υπόλοιπης σάλτσας, τα υπόλοιπα λαχανικά και φέτες από την άλλη μισή μπάλα μοτσαρέλας.
Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια, ρίχνουμε επάνω την κρέμα γάλακτος, στρώνουμε τα φετάκια της άλλης μπάλας μοτσαρέλας, πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι.
Βάζουμε τα λαζάνια στο φούρνο για 40', τα πρώτα 20' σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, λαδωμένο από την πλευρά που μπορεί να ακουμπήσει στο φαγητό.
Αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον 30΄ πριν το σερβίρισμα.