Υλικά
Υλικά
100 γρ. γλυκιά γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια
100 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη στο χοντρό τρίφτη (ή ροκφόρ αν δεν χρησιμοποιήσουμε το κύμινο)
180 γρ. αλεύρι
3 αβγά
100 ml ελαιόλαδο
100 ml γάλα
2 κ. κ. κύμινο, σε σπόρους
10 γρ. μπέκιν πάουντερ
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το πάνω από τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα κυβάκια της γλυκιάς γραβιέρας και την τριμμένη πικάντικη, καθώς και το κύμινο κι ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια του κέικ ή των μάφιν, φροντίζοντας να μη ξεπερνάει η ζύμη τα 2/3 του ύψους της φόρμας.
Τοποθετούμε τα φορμάκια σε προθερμασμένο στους 170ο С, φούρνο και ψήνουμε τα κεκάκια 15-20 λεπτά -ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που χρησιμοποιήσαμε- μέχρι να πάρει η επιφάνεια τους ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού σε ένα κεκάκι.
Αν βγει στεγνή έχουν ψηθεί, αν όχι, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για μερικά ακόμα λεπτά.
Σημ.
Αν δεν έχουμε μικρά φορμάκια μπορούμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο κέικ τυριού.
Θα χρειαστεί, όμως, να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180ο С και να ψήσουμε το κέικ για 45 λεπτά.
Θ.Τ.