Υλικά
5 μεγάλα γερά μαρούλια Υλικά
1 φλ. ρύζι νυχάκι
¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + κ.σ. ακόμα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ. γλ. κύμινο τριμμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Τα παρακάτω αρωματικά ψιλοκομμένα: ½ ματσάκι άνηθο ½ ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι μάραθο ½ ματσάκι δυόσμο
2 μέτριες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και ξυσμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεχωρίζετε τα φύλλα κάθε μαρουλιού, τα πλένετε και τα βάζετε για 5 λεπτά σε ξυδόνερο.
Τα στραγγίζετε, κόβετε 2 πόντους από το κάτω χοντρό μέρος του κεντρικού κοτσανιού και στρώνετε τα κομμένα κοτσάνια στον πάτο μεγάλης πλατιάς κατσαρόλας.
Βράζετε άφθονο νερό και ζεματίζετε τα μαρουλόφυλλα για 1 λεπτό.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε λεκάνη με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να μην λιώσουν.
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτετε το ρύζι και το κύμινο και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να γίνει το ρύζι διαφανές.
Ρίχνετε 1 φλ.
νερό και σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να μισομαλακώσει.
Προσθέτετε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο) και την ψιλοκομμένη ντομάτα και αλατίζετε.
Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια βράση ακόμα (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα), ανακατεύετε, αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε τη γέμιση να χλιάνει.
Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζετε το αλάτι.
Βάζετε μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση επάνω σε κάθε φύλλο και τυλίγετε τους ντολμάδες γυρίζοντας μια φορά το στενό κάτω μέρος επάνω στη γέμιση, διπλώνετε στη συνέχεια τα πλαϊνά μέρη προς τα μέσα επάνω στη γέμιση και τελειώνετε «κυλώντας» τον ντολμά προς το επάνω φαρδύτερο μέρος 1 –2 φορές, ανάλογα με μήκος του φύλλου, ώσπου να πάρει το χαρακτηριστικό του σχήμα.
Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα –δίπλα σε κύκλο στην κατσαρόλα και όταν καλυφθεί ο πάτος συνεχίζετε φτιάχνουμε δεύτερη στρώση, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
Σκεπάζετε με τα σχισμένα ή μικρά φύλλα του μαρουλιού, που ίσως περίσσεψαν και βάζετε από πάνω ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για να τους σταθεροποιήσετε.
Ανακατεύετε την τριμμένη ντομάτα με 2 –3 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και περιχύνετε τους ντολμάδες.
Το υγρό πρέπει να φθάνει ίσα –ίσα στην επιφάνεια των ντολμάδων.
Αν όχι, προσθέτετε νερό.
Σκεπάζετε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε προσφέροντας, αν θέλετε λεμόνι, ή σμετάνα (ξινή κρέμα που θα βρείτε στα ρώσικα μπακάλικα).
Α.Τ.