Υλικά
1 γλώσσα μοσχαρίσια 1,5 κ. περίπουΥλικά
Για τη μαρινάδα
2,5 φλ. πολύ καλό λευκό ξίδι
2,5 φλ. νερό
2 μέτρια κρεμμύδια λευκά σε φέτες
1 λεμόνι πλυμένο και κομμένο σε φέτες
6 γαρύφαλλα
3 δαφνόφυλλα
5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. αλάτι
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις γλώσσα και τη βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό και ½ φλιτζάνι ξύδι για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε καθαρίζουμε τυχόν αίμα που έχει μείνει κυρίως στη βάση της και τη βάζουμε με το κρύο νερό στην κατσαρόλα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε τη βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και βγάζουμε την πέτσα.
Μέσα σε ένα σχετικά βαθύ γυάλινο ή πήλινο ή αντικολλητικό σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα τη γλώσσα (η μαρινάδα πρέπει να τη σκεπάζει).
Αν χρειαστεί, τοποθετούμε επάνω μια πιατέλα και μια –δυο βαριές κονσέρβες για να μείνει στη θέση της.
Αφήνουμε τη γλώσσα να μαριναριστεί στο ψυγείο για 36 ώρες.
Σε αυτό το διάστημα τη γυρνάμε 2 -3 φορές.
Μετά τις 36 ώρες τη βγάζουμε από τη μαρινάδα και τη στεγνώνουμε.
Σουρώνουμε τη μαρινάδα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά τη γλώσσα ολόκληρη, από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε 1 φλ.
από τη μαρινάδα και 1 φλ.
νερό και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας (αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγη ακόμα μαρινάδα).
Σερβίρουμε τη γλώσσα κρύα, κομμένες σε φέτες, σκέτη σαν μέρος ενός πιάτου με μεζέδες ή με τουρσιά και βραστές πατάτες με λαδόξιδο ή με πατατοσαλάτα.