Υλικά
1 γλώσσα 1,5 κ.Υλικά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι σέλινο
2 δαφνόφυλλα
5 κόκκοι πιπέρι μαύρο
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο και τρυπημένο με 5 γαρύφαλλα
5 κόκκοι μπαχάρι
1,5 lt νερό
2 κοφτές κουταλιές αλάτι
Ασπράδια δύο αβγών
Για το ζελέ
1 κ.σ. ζελατίνα
¾ φλ. χυμός νεραντζιού ή λεμονιού
3 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
½ φλ. τσάιβ ή φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 καρότα
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τη γλώσσα και τη βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό με ½ φλιτζάνι ξύδι για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε καθαρίζουμε τυχόν αίμα που έχει μείνει κυρίως στη βάση της και τη βάζουμε με το κρύο νερό στην κατσαρόλα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες.
Τη βγάζουμε τη βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και βγάζουμε την πέτσα.
Την κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε κύβους και τα βράζουμε σε ελάχιστο νερό με λίγο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναβράζουμε με τα ασπράδια.
Τα ασπράδια μαζεύουν ό,τι ακαθαρσία έχει βγει και τα μπαχαρικά μαζί και έτσι, όταν τα αφαιρέσουμε με μια τρυπητή κουτάλα, ο ζωμός είναι απόλυτα διαυγής.
Πασπαλίζουμε τη ζελατίνα επάνω σε λίγο κρύο νερό και την αφήνουμε να απορροφήσει το νερό και να φουσκώσει για 6 -8 λεπτά.
Τη ρίχνουμε στον καυτό ζωμό και ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς.
Προσθέτουμε στο ζωμό το χυμό του νεραντζιού ή του λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλύπτουμε τον πάτο μια φόρμας με 1 εκ.
ζωμό, μοιράζουμε επάνω το 1/3 των καρότων σε ωραίο σχέδιο και πασπαλίζουμε με το 1/3 από τα αρωματικά χόρτα και το από το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Αφήνουμε γύρω στη μία ώρα στο ψυγείο.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα και το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού με τα κομματάκια της γλώσσας και ρίχνουμε στη φόρμα με τον υπόλοιπο ζωμό.
Αφήνουμε στο ψυγείο 5 -6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.