Υλικά
450 γρ. χοιρινός κιμάς από κοιλιάΥλικά
450 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
1 χοντρή φέτα ζαμπόν καπνιστό (150 γρ.) σε κύβους
100 γρ. λαρδί σε κύβους σοταρισμένο μαζί με το λίπος του
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (χωρίς την πράσινη ουρίτσα)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. φρέσκα αρωματικά βότανα ανάμικτα (μαϊντανός, δεντρολίβανο, μέντα, άνηθος, ματζουράνα, κλπ)
4 φέτες μπέικον καπνιστό
1 αβγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά (εκτός από το μπέικον) σε μεγάλο μπολ μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Αλατίζουμε με μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
Στρώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες του μπέικον και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο χαλαρά.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε ταψί με νερό που να φθάνει μέχρι τη μέση της φόρμας.
Ψήνουμε 1 ½ ώρα.
Προσοχή: το αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στα υγρά που θα υπάρχουν τριγύρω του στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε πιάνοντάς το προσεκτικά από τα πλάγια με τα χέρια μας (τα υγρά θα μείνουν μέσα στο σκεύος). Το σερβίρουμε κομμένο σε χοντρές φέτες, με την επιφάνεια (που έχουμε σκεπάσει με το μπέικον) προς τα πάνω.
Προσφέρουμε μαζί πικάντικη μουστάρδα, αγγουράκια και κρεμμυδάκια τουρσί.
A.T.