Follow us

Shepherds Pie (Η πίτα του βοσκού)

Shepherds Pie (Η πίτα του βοσκού)

Υλικά

Υλικά

800 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

500 γρ αρνίσιο κιμά*

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο στη μέση

1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι ή 6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. αλεύρι

500ml μοσχαρίσιο ζωμό

1 ξερό φύλλο δάφνης

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire -αν θέλουμε

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

5κ.σ. βούτυρο + λιωμένο βούτυρο

½ φλ.  γάλα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι ή το σέλινο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον αρνίσιο κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για να διαλυθούν οι σβόλοι και να πάρει ο κιμάς καφετί χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε να ψηθεί ανακατεύοντας για 2 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, τη Worcestershire και τον πελτέ ντομάτας.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμότητα και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε καλά.

Πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο μέχρι να γίνουν πουρές.

Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.. Ρίχνουμε τον κιμά σε ταψάκι που χωράει 2 λίτρα (8 φλιτζάνια περίπου) και από πάνω στρώνουμε τον πουρέ.

Κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο πουρές. Σερβίρουμε αμέσως.

*Σημ.

Για τους χορτοφάγους, ο κιμάς μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κ.

λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα, σε μια παραλλαγή της συνταγής.

Κατά τα άλλα, η διαδικασία του μαγειρέματος, είναι ακριβώς ή ίδια.

Πρόκειται για παραδοσιακή αγγλική συνταγή.

Α.Τ.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.