
Υλικά
800 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια Υλικά
500 γρ αρνίσιο κιμά*
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο στη μέση
1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι ή 6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αλεύρι
500ml μοσχαρίσιο ζωμό
1 ξερό φύλλο δάφνης
1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire -αν θέλουμε
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5κ.σ. βούτυρο + λιωμένο βούτυρο
½ φλ. γάλα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι ή το σέλινο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον αρνίσιο κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για να διαλυθούν οι σβόλοι και να πάρει ο κιμάς καφετί χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε να ψηθεί ανακατεύοντας για 2 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, τη Worcestershire και τον πελτέ ντομάτας.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμότητα και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε καλά.
Πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο μέχρι να γίνουν πουρές.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.. Ρίχνουμε τον κιμά σε ταψάκι που χωράει 2 λίτρα (8 φλιτζάνια περίπου) και από πάνω στρώνουμε τον πουρέ.
Κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο πουρές. Σερβίρουμε αμέσως.
*Σημ.
Για τους χορτοφάγους, ο κιμάς μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κ.
λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα, σε μια παραλλαγή της συνταγής.
Κατά τα άλλα, η διαδικασία του μαγειρέματος, είναι ακριβώς ή ίδια.
Πρόκειται για παραδοσιακή αγγλική συνταγή.
Α.Τ.