Υλικά
250 γρ. φακέςΥλικά
4 φέτες φρέσκου σολομού 250 γρ. το ένα
4 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα (2 φλ.)
1 μάτσο σέλινο ψιλοκοµµένο
1 μεγάλο ξερό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. κρέμα βαλσαμικό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Πλένουμε τον σολομό, τον αλατίζουμε και τον βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο.
Πλένουμε τις φακές τις βάζουμε μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη σε κρύο νερό και τις βράζουμε 35-40 λεπτά να μαλακώσουν.
Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο.
Πετάμε το κρεμμύδι και τη δάφνη, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε 3 -4 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε στο τηγάνι τις φέτες του σολομού με την πέτσα προς τα κάτω (αν υπάρχει).
Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά να γίνει τραγανή η πέτσα, γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά άλλα 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε στην άκρη προσεκτικά.
Ρίχνουμε άλλες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο σε μέτρια φωτιά να πάρουν χρώμα για 7 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ¾ φλ.
καυτό νερό, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να το πιουν τελείως και να είναι τραγανά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε τη φακή μέσα στο τηγάνι, ρίχνουμε την κρέμα του βαλσαμικού και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να ανακατευτούν.
Βάζουμε από πάνω τον σολομό, ανεβάζουμε στο μέγιστο τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού, σβήνουμε με το ξύδι και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μαϊντανό.
Α.Τ.