Υλικά
1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος Υλικά
6 μεγάλα κυδώνια
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο + ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο + 1 κ. γ. τριμμένη κανέλα
500 γρ. πυκνός χυμός ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
½ φλ. ελαιόλαοδο
½ φλ. βούτυρο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα κόβουμε σε κάθετες φέτες πάχους 1 εκ.
και τα ραντίζουμε με λεμόνι.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε σε λεκάνη τον κιμά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα κουκουνάρια, τις μαύρες σταφίδες και τα μπαχαρικά.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
χωρίζουμε τον κιμά σε τρία μέρη.
Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνουμε το 1/3 από τις φέτες των κυδωνιών χωρίς να αφήνουμε κενά.
Απλώνουμε επάνω το 1/3 του κιμά πιέζοντας με την παλάμη μας να ισιώσει και αν έχει παντού το ίδιο πάχος.
Συνεχίζουμε έτσι εναλλάσσοντας τα υλικά και τελειώνοντας με τον κιμά.
Ανακατεύουμε τον χυμό της ντομάτας με τη ζάχαρη και 3 κ.σ ελαιόλαδο και περιχύνουμε το φαγητό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 50 λεπτά.
Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε κομμένη την «πίτα» σε φέτες.
Α.Τ.