Υλικά
300 γρ. ρεβίθιαΥλικά
1,500 γρ. μπακαλιάρος φρέσκος ή κατεψυγμένος
1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές σε χοντρές λωρίδες
1 πράσινη μεγάλη πιπεριά σε χοντρές λωρίδες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος και λεμόνι για το σερβίρισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αποψύχουμε τον μπακαλιάρο μέσα στη συσκευασία του αν είναι κατεψυγμένος, αφήνοντάς τον στη συντήρηση του ψυγείου όλη τη νύχτα.
Πλένουμε τα ρεβίθια και τα μουσκεύουμε σε κρύο νερό από την προηγούμενη μέρα.
Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε νερό να φθάνει 5 εκ.
πάνω από την επιφάνειά τους, το ολόκληρο ξερό κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε το ψάρι, πετάμε το κεφάλι, το πλένουμε, το αλατίζουμε, το κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή), ζεσταίνουμε τα ¾ φλ.
από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι και 1 φλ.
από το ζουμί τους.
Στρώνουμε επάνω τις φέτες του ψαριού, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με τις φέτες του λεμονιού.
Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τις φέτες του λεμονιού.
Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 5 -6 λεπτά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό και προσφέροντας επιπλέον λεμόνι.
Α.Τ.