Υλικά
200 γρ. μέτρια φασόλια λευκάΥλικά
1200 γρ. ρίκι ή παλαμίδα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
10 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 κ. ντομάτες σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την επομένη τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν -αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε καλά το ψάρι, πετάμε το κεφάλι και το βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ταψί που να χωράει το ψάρι, τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το ξύσμα του λεμονιού και τα ¾ φλ.
από το ελαιόλαδο.
Αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το ψάρι στη μέση του ταψιού κάνοντας μια γούβα στα φασόλια.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με 1 φλ.
από το ζουμί που έβρασαν τα φασόλια και 1 κ.σ χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 25 -35 λεπτά μέχρι να χωρίσει η σάρκα από το κόκαλο στην ράχη του ψαριού.
Σερβίρουμε με πρόσθετο ελαιόλαδο, λεμόνι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Α.Τ.