Υλικά
2 φλ. κόκκινη φακήΥλικά
500 γρ. γαρίδες μέτριες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα με το χυμό της
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.γ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ ξυσμένη
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
4 σπόροι καρδάμωμο κοπανισμένοι
1 γερή πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κ.σ. ξερός δυόσμος
¾ φλ. gee (διαυγασμένο βούτυρο) ή βούτυρο καρύδας
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φλ.νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε ωμές και τις στεγνώνουμε πολύ καλά.
Ξεπλένουμε τη φακή και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε σουρωτήρι.
Σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το gee (διαυγασμένο βούτυρο) ή το βούτυρο καρύδας και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, το κύμινο, το καρδάμωμο, το τζίντζερ και το κόλιανδρο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά και να πάρουν χρώμα οι γαρίδες.
Αφαιρούμε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τις φακές, το πιπέρι καγιέν και το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν 10 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και σιγοβράζουμε ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να χυλώσουν οι φακές πολύ καλά -πρέπει να έχουν την υφή αραιού πουρέ.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, και ανακατεύουμε μέσα τον δυόσμο.
Σερβίρουμε το νταλ καυτό σε πιάτα, μοιράζουμε επάνω τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ή τον φρέσκο κόλιανδρο και προσφέρουμε επί πλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.