Υλικά
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος Υλικά
1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 -3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι ή chanterelle ή shiitake
1 φλ. πλιγούρι
1 φλ. βραστό νερό
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτριες ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
½ φλ. γάλα
1 κ.σ. κέτσαπ + 3/4 φλ. κέτσαπ
2 αβγά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για μισή ώρα.
Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με το βραστό νερό.
Το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει τρυφερό, περίπου 30 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια από το υγρό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, 5 με 7 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το γάλα και την 1 κ.σ κέτσαπ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε λεκάνη τον κιμά, τα αβγά, τα ψίχουλα του ψωμιού, το πλιγούρι, τα μανιτάρια, το μείγμα κρεμμύδια -σκόρδο -ντομάτα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη αντικολλητική φόρμα και το πιέζουμε καλά να μην μείνουν κενά.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Διαλύουμε τα ¾ φλ.
κέτσαπ με 2-3 κ.σ νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του ρολού.
Ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε το ρολό κομμένο σε χοντρές φέτες μαζί με τηγανητές πατάτες ή βραστά φασολάκια ή βραστά κολοκυθάκια.
A.T.