Follow us

Μοσχαράκι της Ανατολής με μελιτζάνα πουρέ (χουνκιάρ μπεγιεντί, του σεφ Νίκου Φωτιάδη)

Μοσχαράκι της Ανατολής με μελιτζάνα πουρέ (χουνκιάρ μπεγιεντί, του σεφ Νίκου Φωτιάδη)

Υλικά

Υλικά

Για το μοσχάρι

1 κ.μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους 3 εκ.

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ντοματάκια

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

250 ml ζεστός ζωμός κότας

150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Θάσου

1 κ.γ. κοφτό θυμάρι

1 ξυλαράκι κανέλας

3 καρφάκια γαρύφαλλο

1 ξερό φύλο δάφνης

½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι, ζάχαρη, πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή

Για τον πουρέ μελιτζάνας

3 μελιτζάνες φλάσκες

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 ποτήρι γάλα

1 φλ. κασέρι τριμμένο

⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το μοσχάρι: σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.Προσθέτουμε το κρέας, το ροδίζουμε από όλες τις μεριές, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του.

Μετά από μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατήβράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.

Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας: τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω -γύρω τις μελιτζάνες.Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.

Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.

Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καεί.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχηδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε με το μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τοποθετούμε δίπλα τον πουρέ μελιτζάνας.

Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του.

Μετά από μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατήβράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.

Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει.

Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.

Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καεί.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχηδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε με το μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τοποθετούμε δίπλα τον πουρέ μελιτζάνας.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.