Follow us

Πέστροφα με πατάτες και πέστο στο φούρνο

Πέστροφα με πατάτες και πέστο στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

4 μεγάλες πέστροφες

500 γρ. πατάτες

Για το πέστο

1 ½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού

2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)

3 κ.σ. κουκουνάρι

¾  φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα: 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος ανακατεμένος με φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου

ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πέστροφες.

Τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε το πέστο: πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον βασιλικό και αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι κάθε φύλλου (αλλιώς το πέστο θα γίνει πικρό).

Το καλύτερο πέστο γίνεται σε γουδί χτυπώντας στην αρχή το σκόρδο με μια γερή πρέζα αλάτι και προσθέτοντας λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού.

Κατόπιν, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε λεπτή ροή όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα, χτυπώντας συνέχεια.

Στο τέλος, ενσωματώνουμε και το τυρί.

Αν δεν αντέχουμε τη διαδικασία, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Όταν το πέστο είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.

Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μισό πέστο (το άλλο μισό τα διατηρούμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο).

Τις ανακατεύουμε να καλυφθούν από παντού με τη σάλτσα.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και 1 φλ.

καυτό νερό.

Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τακτοποιούμε τις πέστροφες αφού πρώτα τις έχουμε ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα ψάρια με το μείγμα μαϊντανός-δεντρολίβανο-ξύσμα λεμονιού και μοιράζοντας σε κάθε πιάτο τις πατάτες.

A.T.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.