Follow us

Γκρατέν με λαζάνια, λαχανικά, τυριά και βότανα

Γκρατέν με λαζάνια, λαχανικά, τυριά και βότανα

Υλικά

Yλικά

1 συσκευασία λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο

4 μεσαία κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές ροδέλες πάχους 1,2 εκ.

500 γρ. μεγάλα φρέσκα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα

4 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες πάχους 1,2 εκ.

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μέτρια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 μέτρια κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γρ. ντομάτα τριμμένη

4 φλ. δυνατός ζωμός λαχανικών

1 γερή πρέζα αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα

1 ½ φλ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο

2 φλ. μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια

½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη

2 αβγά

Εκτέλεση

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό al dente ξεχωριστά τα καρότα και τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε άλλες 2 -3 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ρίγανη, τον ζωμό λαχανικών, δοκιμάζουμε το αλάτι, σιγοβράζουμε άλλα 10 λεπτά, πήζουμε τη σάλτσα προσθέτοντας 2 κ.γ.

κορνφλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστον κρύο νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά τα αβγά χτυπημένα, τη μυζήθρα και τη μοτσαρέλα, από την οποία κρατάμε 2 κ.σ στην άκρη και την ανακατεύουμε με την παρμεζάνα.

Καλύπτουμε με 1 φλ.

από τη σάλτσα των λαχανικών τη βάση ενός παραλληλόγραμμου ταψιού 30 Χ 22 εκ.

Τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια, 1 φλ.

σάλτσα, το ⅓ του μείγματος των τυριών και το ⅓ των λαχανικών.

Συνεχίζουμε έτσι άλλες δυο φορές, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά και η σάλτσα -η τελευταία στρώση πρέπει να είναι με λαζάνια.

Ρίχνουμε στο σκεύος που είχαμε τη σάλτσα ½ φλ.

νερό, το κουνάμε κυκλικά και το ρίχνουμε επάνω στα λαζάνια.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Βγάζουμε τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με το μείγμα παρμεζάνα-μοτσαρέλα και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή έως ότου λιώσει το τυρί.

Αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

A.T.

Επίσης...

Ιδιαίτερες συνταγές για νιόκι

Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με τα νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Ήρθε η ώρα για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.