Follow us

Τιμπάλ μακαρονιών με μανιτάρια και λαχανικά

Τιμπάλ μακαρονιών με μανιτάρια  και λαχανικά

Υλικά

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο

Για τη σάλτσα μανιταριών με τα λαχανικά

1 κ. μανιτάρια λευκά, πολύ φρέσκα

1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια

1 μεγάλη ντομάτα ξεσποριασμένη και κομμένη σε  κυβάκια

2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια

½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο

200 γρ. βούτυρο

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

300 ml κρέμα γάλακτος 

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

3 αβγά ολόκληρα +3 κρόκοι

1 φλ. + 1φλ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κασέρι ή πεκορίνο ή ανάμικτα)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το πόδι από το καπελάκι και τα κόβουμε σε φετούλες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το κολοκυθάκι και το καρότο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, ανεβάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Προσθέτουμε το 1 φλ.

τυρί και τα 3 αβγά χτυπημένα.

Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το τιμπάλ: βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με αρκετό βούτυρο -είναι βασικό να βουτυρώσουμε πολύ καλά το σκεύος, διότι μόνο έτσι θα σταθούν τα μακαρόνια στα τοιχώματα του σκεύους.

Παίρνουμε ένα-ένα μακαρόνι και αρχίζοντας από το κέντρο της βάσης του σκεύους το τοποθετούμε σε σχέδιο σαλίγκαρου.

Συνεχίζουμε τοποθετώντας το ένα μακαρόνι δίπλα στο άλλο ανεβαίνοντας προς τα χείλη του σκεύους, μέχρι να καλυφθεί όλη η εσωτερική του επιφάνεια.

Αλείφουμε με τους 3 κρόκους χτυπημένους και πασπαλίζουμε με το άλλο 1 φλ.

τριμμένο τυρί.

Ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τη γέμιση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C.

για 45΄-50΄ περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει 20-30 λεπτά.

Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε πολύ προσεκτικά, πριν το κόψουμε σε τρίγωνα κομμάτια, για να μην διαλυθεί.A.T.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το κολοκυθάκι και το καρότο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, ανεβάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Προσθέτουμε το 1 φλ.

τυρί και τα 3 αβγά χτυπημένα.

Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε το τιμπάλ: βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.

Αλείφουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με αρκετό βούτυρο -είναι βασικό να βουτυρώσουμε πολύ καλά το σκεύος, διότι μόνο έτσι θα σταθούν τα μακαρόνια στα τοιχώματα του σκεύους.

Παίρνουμε ένα-ένα μακαρόνι και αρχίζοντας από το κέντρο της βάσης του σκεύους το τοποθετούμε σε σχέδιο σαλίγκαρου.

Συνεχίζουμε τοποθετώντας το ένα μακαρόνι δίπλα στο άλλο ανεβαίνοντας προς τα χείλη του σκεύους, μέχρι να καλυφθεί όλη η εσωτερική του επιφάνεια.

Αλείφουμε με τους 3 κρόκους χτυπημένους και πασπαλίζουμε με το άλλο 1 φλ.

τριμμένο τυρί.

Ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τη γέμιση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C.

για 45΄-50΄ περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσει 20-30 λεπτά.

Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε πολύ προσεκτικά, πριν το κόψουμε σε τρίγωνα κομμάτια, για να μην διαλυθεί.A.T.

Επίσης...

Ιδιαίτερες συνταγές για νιόκι

Δοκιμάστε αυτούς τους συνδυασμούς με τα νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Ήρθε η ώρα για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.