Υλικά
½ φλ. φακές χοντρές καφέΥλικά
1 φλ.ρύζι τ. καρολίνα
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
4 κρεμμύδια
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 16 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει, για 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φλ.
καυτό νερό και τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν.
Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, το σκόρδο κομμένο στη μέση, το μπαχάρι, το κύμινο, τον κόλιανδρο και την κανέλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και αφαιρούμε το μπαχάρι και την κανέλα.
Μοιράζουμε το φακόρυζο στα πιάτα και βάζουμε επάνω από μια κουταλιά καραμελωμένα κρεμμύδια.
A.T.