Follow us

Πλακόπιτες

Όπως οι κρητικές νερόπιτες, που τρώγονται και με μέλι, οι πλακόπιτες είναι λεπτές πίτες γεμιστές με κίτρινο τυρί, που θα ξετρελάνουν τους πάντες.

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού

4 κ.σ. ελαιόλαδο

περίπου 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε το κρεμμύδι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο και το πιπέρι. Αν σκοπεύουμε να σερβίρουμε τις μισές με μέλι, θα παραλείψουμε το κρεμμύδι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι ή το λεμόνι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι μας, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουταλιά κοφτή από τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με άλλο ένα πιεσμένο μπαλάκι. Με τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ανοίγουμε το σύνολο σε ένα ενιαίο στρογγυλό πιτάκι, λεπτό, στο μέγεθος μιας πίτας για σουβλάκι.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πλακόπιτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, για να παραμείνουν αλάδωτες και τραγανές.

Tip

Όλα τα κίτρινα ελληνικά τυριά ταιριάζουν. Ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τυριά που ξεραίνονται. Γίνονται και με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό φρέσκο τυρί.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.