Follow us

Τυρόπιτα Αφράτη

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη και αφράτη τυρόπιτα.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ

Υλικά

10 φύλλα κρούστας

1/2 ποτήρι λαδι

Για το χυλό:

1 νεροπότηρο γάλα

2 νεροπότηρα νερό

2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη

αλάτι

πιπέρι

220 γρ. ή 1 και 1/2 κούπα αλεύρι (δοσομετρική)

Για τη γέμιση:

2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη με τα χέρια

2 αυγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. πάπρικα

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Σε μπολ ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, τη φέτα, το γιαούρτι, την πάπρικα και πιπέρι και λίγο αλατάκι.

Για το χυλό: Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, αραιό χυλό, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Μπορεί να μην το πάρει και όλο το αλεύρι, δείτε να είναι αραιός ο χυλός.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί ή πυρέξ. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο, ελαφρώς λαδωμένο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Απλώνουμε επάνω του τη μισή ποσότητα χυλού.

Πάνω στο χυλό βάζουμε άλλα 4 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα-ένα και σουρωμένα ελαφρά, ώστε να πάρει σε πλάτος και μήκος το κάθε φύλλο.

Αδειάζουμε τη γέμιση του τυριού και τη στρώνουμε. Γυρίζουμε όλα τα φύλλα πάνω στη γέμιση, τα λαδώνουμε ελαφρά.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδωμένα ελαφρά ένα-ένα και λίγο σουρωμένα, στριμώχνουμε τα φύλλα τα μπουν στα τοιχώματα και κάτω από την πίτα και να ασφαλίσουν την πίτα μας.

Καλύπτουμε την πίτα με τον υπόλοιπο χυλό και τη χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι, ώστε να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια όταν ψηθεί η πίτα.

Την ψήνουμε για 1 ώρα ή και παραπάνω ανάλογα το είδος και το μέγεθος του ταψιού, ώστε να ροδίσει καλά.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγη ώρα και μετά τη σερβίρουμε.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.