Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γλ. αλάτι
4 αβγά
1½ φλιτζ. γάλα
3 αχλάδια σε λεπτές φέτες, μαζί με τη φλούδα τους
200 γρ. μπλε τυρί σπασμένο
150 γρ. έμενταλ τριμμένο
1 φλιτζ. καρύδια χοντροσπασμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τα αβγά. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, ρίχνουμε το αλάτι, το γάλα και τα τυριά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι με το μπέικιν. Όταν γίνει λείο το μίγμα, ρίχνουμε τα αχλάδια, τα καρύδια και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Μεταφέρουμε το μείγμα, το ισιώνουμε και ψήνουμε για 45'-50'.
Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ.
Tip
Για να πετύχουν τα αλμυρά κέικ, θέλουν πλούσια γέμιση, γι' αυτό δεν τσιγκουνευόμαστε τυρί, αλλαντικά, λαχανικά και μυρωδικά. Διαφορετικά, μυρίζουν αλευρίλα.