Υλικά
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 90 γρ. μαγιά φρέσκια
• 150 γρ. ζάχαρη
• 40 γρ. αλάτι
• ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
• 400 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
• 900 γρ. χλιαρό νερό
• ½ ποτηράκι του κρασιού ποτό
• λάδι για το τηγάνισμα
• τριμμένη γραβιέρα ή μέλι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι.
Διαλύω τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό που έχω και την προσθέτω στο αλεύρι.
Βάζω μέσα στο αλεύρι τη ζάχαρη, το αλάτι, το ποτό, το ξύσμα και σιγά σιγά το νερό.
Προσθέτω και τη γραβιέρα και τα ζυμώνω όλα πολύ καλά, να ενωθούν μεταξύ τους.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω σε χλιαρό μέρος γύρω στα 30 - 35 λεπτά.
Βάζω αρκετό λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω κουταλάκι κουταλάκι από τη ζύμη και τηγανίζω.
Όταν πάρουν ξανθό χρώμα οι λουκουμάδες, τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρω αμέσως με μέλι ή γραβιέρα.
Tip
Προσοχή στο λάδι! Πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό, διότι θα μαυρίσουν. Αν θέλω, αντί για γραβιέρα, μπορώ να βάλω όποιο άλλο γλυκό τυρί έχω. Τρώγονται ζεστοί.