Υλικά
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. φέτα ή σφέλα Καλαμάτας
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 αβγά
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό.
Θέλουμε να ενωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο, που να κολλάει λίγο στα δάχτυλα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για ½ ώρα το ζυμάρι να ξεκουραστεί.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το 1 φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη, τη γραβιέρα και πιπέρι. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς.
Παίρνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι ή τη φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και το λαδώνουμε.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψάκι και το λαδώνουμε. Πάνω του απλώνουμε και το δεύτερο.
Το φύλλο που περισσεύει το στριμώχνουμε να μπει μέσα στο ταψί, δημιουργώντας ένα χοντρό γείσο-τοίχωμα. Στο κέντρο βάζουμε τη γέμιση, η οποία δεν θα σκεπαστεί με φύλλο.
Λαδώνουμε καλά το γείσο του φύλλου.
Ψήνουμε για 50' περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να στερεοποιηθεί η γέμιση.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε και ψαχνό από βραστό κοτόπουλο. Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.