Follow us

Η Παράξενη Γρονθόπιτα

Πώς θα φτιάξεις την παράξενη αλλά νόστιμη γρονθόπιτα.

ΓΡΟΝΘΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

250 γρ. φέτα ή σφέλα Καλαμάτας

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

4 αβγά

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό.

Θέλουμε να ενωθούν καλά τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο, που να κολλάει λίγο στα δάχτυλα.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για ½ ώρα το ζυμάρι να ξεκουραστεί.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το 1 φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη, τη γραβιέρα και πιπέρι. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς.

Παίρνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι ή τη φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και το λαδώνουμε.

Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε δύο φύλλα. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψάκι και το λαδώνουμε. Πάνω του απλώνουμε και το δεύτερο.

Το φύλλο που περισσεύει το στριμώχνουμε να μπει μέσα στο ταψί, δημιουργώντας ένα χοντρό γείσο-τοίχωμα. Στο κέντρο βάζουμε τη γέμιση, η οποία δεν θα σκεπαστεί με φύλλο.

Λαδώνουμε καλά το γείσο του φύλλου.

Ψήνουμε για 50' περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να στερεοποιηθεί η γέμιση.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε και ψαχνό από βραστό κοτόπουλο. Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.