Follow us

Μια Τυρόπιτα από την Κω

Κάπως έτσι τη φτιάχνουν και στην Πάτμο και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΚΩ

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1⅓ φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό

⅔ φλιτζ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

1 αβγό χτυπημένο

2 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο

250 γρ. φέτα τριμμένη

250 γρ. γραβιέρα τριμμένη

2 αβγά χτυπημένα

½ κ.γλ. κανέλα

μπόλικο πιπέρι

Για την κρούστα

1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 2 κ.γλ. γάλα

ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο

βούτυρο για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, το αβγό και το γιαούρτι.

Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή λεία ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε 15' στο ψυγείο.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.

Πάνω σε χαρτί ψησίματος ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη.

Αν σκεπάσουμε και την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί, θα ανοίξει πιο εύκολα και δεν θα κολλήσει στον πλάστη.

Αφαιρούμε το πάνω χαρτί και με τη βοήθεια του κάτω αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στον πάτο της ταρτιέρας.

Τη στρώνουμε ομοιόμορφα μέχρι επάνω, να καλύψει καλά τα τοιχώματα. Την τρυπάμε παντού με πιρούνι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με πιρούνι μαζί με την κανέλα και το πιπέρι.

Ρίχνουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα των τυριών πάνω στη ζύμη.

Ετοιμάζουμε το μίγμα για την κρούστα και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια της πίτας με ένα πινέλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την πίτα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.