
Υλικά
υλικά για 6 άτομα
για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
125 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
50 γρ. σκόνη αμυγδάλου
1 κ.γ. υγρό άρωμα πικραμύγδαλου
ελάχιστο αλάτι
για την κρέμα:
250 γρ. ρικότα
250 γρ. μασκαρπόνε
100 γρ. ζάχαρη άχνη
γαρνιτούρα:
300 γρ. φράουλες
3-4 κ.σ. μαρμελάδα φράουλας
μερικά φυλλαράκια δυόσμου (προαιρετικά)
Παρασκευή
Φτιάχνουμε τη ζύμη.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν, χωρίς να επιμείνουμε να γίνει μια ζύμη ομοιογενής.
Δεν χτυπάμε πολύ.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την πατάμε να πάρει τη φόρμα δίσκου και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Την αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τη ρικότα με το μασκαρπόνε και την άχνη.
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε λίγα λεπτά να ζεσταθεί.
Την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου που να καλύπτει μια φόρμα για τάρτες των 23 εκ.
υπολογίζοντας και τα τοιχώματα.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και αφήνουμε το φύλλο της ζύμης να πέσει απαλά, με τις άκρες έξω από τη φόρμα.
Κατόπιν, πιέζουμε να εφαρμώσει και κόβουμε προσεκτικά το τελείωμα επάνω στο χείλος της φόρμας.
Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι, καλύπτουμε με χαρτί, πιέζουμε να κολλήσει και σκορπάμε επάνω τα ειδικά βαρίδια ή μια χούφτα όσπρια.
Ψήνουμε την άδεια τάρτα περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να έχει ψηθεί από κάτω.
Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Κατόπιν, στρώνουμε μέσα την κρέμα τυριών που ετοιμάσαμε.
Εν τω μεταξύ, έχουμε πλύνει και καθαρίσει τις φράουλες και τις έχουμε κόψει σε φετάκια.
Τα στρώνουμε στην επιφάνεια, με τρόπο που το ένα να καλύπτει ελαφρώς το άλλο.
Στο τέλος, διαλύουμε τη μαρμελάδα με μισή κ.σ νερό, ώστε να γίνει ρευστή και καλύπτουμε τις φράουλες με ένα πολύ λεπτό στρώμα.
Γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου.
Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.