Follow us

Ρολό βανίλιας με κρέμα μασκαρπόνε και πούδρα αμυγδάλου

Ρολό βανίλιας με κρέμα μασκαρπόνε και πούδρα αμυγδάλου

Υλικά

Υλικά

Για το παντεσπάνι

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ

¾ φλ. ζάχαρη

4 αβγά

2 δόσεις βανιλίνη

1 γερή πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

300 γρ. τυρί μασκαρπόνε

200 γρ. κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 δόση βανιλίνη

Για τη γαρνιτούρα

100 γρ. λευκασμένα και ελαφρά καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Περνάμε από τη μουλινέτα τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πούδρα.

Αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πολύ ρηχό ταψάκι (περίπου 1,5 εκ.) 25Χ37 εκ.

και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.

Το στρώνουμε με λαδόκολλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.

Χτυπάμε τα αβγά και τη βανιλίνη με το μίξερ μέχρι να πήξουν και να πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα.

Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Το μεταφέρουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά.

Κοσκινίζουμε σε πετσέτα ζάχαρη άχνη, ξεφορμάρουμε επάνω το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.

Το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σαντιγί: χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει η κρέμα.

Τη μεταφέρουμε σε μπολ.

Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθεί καλά με το τυρί.

Αρωματίζουμε με το ρούμι ή το μπράντι και ανακατεύουμε πάλι.

Αφήνουμε στο ψυγείο.

Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε επάνω την κρέμα αφήνοντας 1 εκ.

περιθώριο γύρω-γύρω.

Τυλίγουμε σε ρολό με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.

Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια την πούδρα αμυγδάλου πριν σερβίρουμε.Α.Τ.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.