
Υλικά
Για το παντεσπάνι Υλικά
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
¾ φλ. ζάχαρη
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
1 γερή πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
300 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 δόση βανιλίνη
Για τη γαρνιτούρα
100 γρ. λευκασμένα και ελαφρά καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Περνάμε από τη μουλινέτα τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν πούδρα.
Αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πολύ ρηχό ταψάκι (περίπου 1,5 εκ.) 25Χ37 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Το στρώνουμε με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάμε τα αβγά και τη βανιλίνη με το μίξερ μέχρι να πήξουν και να πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Το μεταφέρουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά.
Κοσκινίζουμε σε πετσέτα ζάχαρη άχνη, ξεφορμάρουμε επάνω το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σαντιγί: χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει η κρέμα.
Τη μεταφέρουμε σε μπολ.
Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθεί καλά με το τυρί.
Αρωματίζουμε με το ρούμι ή το μπράντι και ανακατεύουμε πάλι.
Αφήνουμε στο ψυγείο.
Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε επάνω την κρέμα αφήνοντας 1 εκ.
περιθώριο γύρω-γύρω.
Τυλίγουμε σε ρολό με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια την πούδρα αμυγδάλου πριν σερβίρουμε.Α.Τ.