Υλικά
2 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
350 γρ. τυρί κρέμα
55 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. ροδόνερο
160 γρ. μαρμελάδα λεμόνι
1 κ.σ. κουκουνάρι
ζάχαρη άχνη
Για τη βάση
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος κρύο σε κυβάκια & λίγο ακόμα για τη φόρμα
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κρόκο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη βάση: Σε μια λεκάνη δουλεύουμε με το χέρι το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε τη μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στον πάτο και μέχρι τη μέση στα τοιχώματα και ψήνουμε στους 180°C για 10'.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλη ½ ώρα.
Με το μίξερ χειρός ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τα αυγά, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Απλώνουμε στη βάση τη μαρμελάδα λεμόνι και από πάνω στρώνουμε την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στους 180°C για 20'. Πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τυρί κρέμα με ελληνικό ανθότυρο ή να βάλουμε λικέρ λιμοντσέλο αντί για ροδόνερο.