Βραβευμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2020, το Χαρούπι υπηρετεί την παραδοσιακή κρητική κουζίνα σε έναν χώρο με λιτή, καλόγουστη διακόσμηση, χωρίς τα συνήθη τυπικά φολκλόρ στοιχεία, με θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες στα Λαδάδικα και την ευχάριστη συνοδεία χαμηλόφωνης κρητικής μουσικής.
Ο χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης φέρνει από τη Μεγαλόνησο σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες και προσφέρει τις γνωστές και δημοφιλείς κρητικές σπεσιαλιτέ, αλλά και ορισμένα ξεχασμένα, παλιά πιάτα, μένοντας πιστός στην εποχικότητα και στο πνεύμα της παράδοσης. Οι παρεμβάσεις του, με λεπτό και ήπιο τρόπο, δείχνουν διαρκή και συνειδητή φροντίδα για να διατηρήσει τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία της κουζίνας του νησιού του και τη φρεσκάδα και την ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα του κάθε υλικού.
Το προσωπικό μαγειρικό ύφος του Μανώλη Παπουτσάκη, εκφραστικό και λιτό, διατηρεί την κρητική παράδοση (που έχει αρχίσει να υποχωρεί ακόμα και στην Κρήτη) κάτω από το βάρος του ρουστίκ και του άνευ μέτρου εκμοντερνισμού. Οι συνταγές που μας παραχώρησε εκφράζουν την πεμπουσία της κρητικής κουζίνας -χόρτα, λαχανικά, λίγη ντομάτα, αρωματικά βότανα- με συνοδεία από σάλτσες και ελαφρές κρέμες με κρητικά τυριά, σε πιάτα σε που φωνάζουν καλοκαίρι.
Δόξης 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, 2310526262, http://www.xaroupi.gr/
Updated: 14/07/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/06/19