Follow us

12+1 απολαυστικές συνταγές για να γνωρίσετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά τα χειμωνιάτικα λαχανικά μας καλωσορίζουν στον χειμώνα και μας κρατούν συντροφιά προσφερόμενα ως η κατάλληλη πρώτη ύλη για απολαυστικές συνταγές.

12+1 απολαυστικές συνταγές για να γνωρίσετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα λαχανικά του χειμώνα προσφέρονται ως εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και ως όπλο ενάντια στην εποχική γρίπη και στα παροδικά κρυώματα. Ας δούμε, αναλυτικότερα μερικά νόστιμα χειμωνιάτικα λαχανικά...

Λάχανο

12+1 απολαυστικές συνταγές για να γνωρίσετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Το πράσινο, όπως και το κόκκινο λάχανο, είναι γεμάτα από την θρεπτική ουσία σινιγρίνη, η οποία είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στη χειμωνιάτικη διατροφή μας. Το λάχανο δεν είναι μόνο από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά λαχανικά αλλά είναι και μια από τις καλύτερες επιλογές για το χειμώνα καθώς αντέχει στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και μόνο ένα φλιτζάνι λάχανο μας παρέχει την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη βιταμινών C, A και K.

Πράσο

Το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς διατροφής, καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά στοιχεία, και παρότι μπορούμε να τα βρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η καλύτερη εποχή τους είναι τον χειμώνα (ξεκινούν να βγαίνουν στις αρχές του φθινοπώρου και σταματούν κατά την άνοιξη). Το πράσο δίνει ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας και μπορεί να γίνει το τέλειο συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα μας. Όταν αγοράζουμε πράσα, καλό είναι να επιλέγουμε τα μικρότερα και τα πιο τρυφερά και εκείνα που έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα στην κορυφή τους.

Σπανάκι

Πρόκειται για μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A, B, C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, και φυλλικό οξύ. Πολεμά δραστικά την αρθρίτιδα και δρα προληπτικά κατά πολλών ειδών καρκίνου. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό και βρασμένο, με το ζουμί του να κρατάει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του, οπότε μπορείτε αντί να το πετάξετε να το χρησιμοποιήσετε ως ζωμό. Επιπλέον, το σπανάκι χαρίζει λαμπερά μαλλιά και δέρμα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Τέλος, άτομα τα οποία πάσχουν από αναιμία και έλλειψη σιδήρου καλό θα ήταν να το καταναλώνουν μαζί με άφθονη βιταμίνη C για μεγαλύτερη απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.

Χόρτα

Τα χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο και ο χειμώνας είναι η ιδανική περίοδος για να τα καταναλώσουμε. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα χόρτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, καθώς η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Κύριος εκπρόσωπος της εποχής είναι οι βρούβες και τα ραδίκια τα οποία διακρίνονται για την πικρή τους γεύση, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Προσέχουμε πάντα να επιλέγουμε χόρτα με έντονο πράσινο χρώμα, υγιή φύλλα και να τα καταναλώνουμε όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φαγητό στο γραφείο: Τips και εύκολες συνταγές για υγιεινά γεύματα

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να είναι γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο με λίγη προετοιμασία και σωστές επιλογές.

3 συνταγές για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Δοκίμασε αυτές τις 3 συνταγές με μανιτάρια

Κρασάτα, στο φούρνο με φέτα ή μέσα σε ζεστή σφολιάτα, τα μανιτάρια είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά ως εναλλακτική του κρέατος.

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.