Αν και τα φρούτα της εποχής δεν μπορούν να συγκριθούν σε ποικιλία με τα καλοκαιρινά φρούτα, είναι θαυμάσιο υλικό για ωραία κεκάκια, που ταιριάζουν με το ύφος και τη διάθεση του φθινοπώρου. Συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς, μέλι ή καστανή ζάχαρη, μπαχαρικά ή αρωματικά βότανα, βγάζουν αίσθηση θαλπωρής και είναι ό, τι πιο κατάλληλο για συνοδεία ενός καφέ το πρωί ή το απόγευμα και ακόμα για ένα απογευματινό τσαγάκι ή ένα ρόφημα το βράδυ. Για να γίνει η «μέρα του κέικ» λίγο πιο ξεχωριστή γευστικά, αξίζει να δοκιμάσουμε και κάποια άλλα αλεύρια εκτός από το σιταρένιο, που είναι η πάγια σταθερά στις συνταγές. Το αλεύρι βρώμης δίνει μια μαλακιά και αφράτη υφή στα κέικς (και στα ψωμιά) και το άρωμά του θυμίζει αμυδρά βανίλια και βούτυρο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι βρώμης σε μια συνταγή που προβλέπει σιταρένιο αλεύρι, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ¼ της ποσότητας του αλευριού με αλεύρι βρώμης με πολύ καλά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα ωφελούνται από τη συμμετοχή του αλευριού βρώμης τα κέικς και τα ψωμιά που γίνονται με αλεύρι ολικής αλέσεως, αφού τα ελαφραίνει και τα κάνει πιο μαλακά. Όσον αφορά το σπελτ, είναι ένας αρχαίος σπόρος, μακρινός πρόγονος του σιταριού και επειδή περιέχει γλουτένη μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς «βαριά» αλεύρια, όπως το σιταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως (που «καθίζουν» κάπως το γλυκό ή το ψωμί) ή να αντικαταστήσει τη μισή ποσότητα από το συνηθισμένο σιταρένιο αλεύρι. Η γεύση του σπελτ είναι απαλή και ελαφρώς γλυκιά και η υφή των κέικς (και των ψωμιών) που φτιάχνονται με σπελτ είναι «τρυφερή» και απαλή.