Follow us

Έξυπνα τυρομαγειρέματα

Έχοντας σταθερά μια θέση στο χειμωνιάτικο τραπέζι, το τυρί δίνει μια ξεχωριστή νότα στα πιάτα μας, καθορίζοντας το γευστικό σύνολο. Σας παρουσιάζουμε ένα know how για τη χρήση του τυριού στην κουζίνα και σας προτείνουμε τρεις συνταγές για να προχωρήσετε από τη θεωρεία στην πράξη.

Έξυπνα τυρομαγειρέματα

Μερικά υλικά, όπως το τυρί ή η κρέμα γάλακτος, κολακεύουν με την πληθωρική παρουσία τους όποιο πιάτο κι αν αγγίξουν. Κάθε τυρί δίνει την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του στο φαγητό: όταν ψήνεται μαζί του στο φούρνο, του χαρίζει μια υπέροχη κριτσανιστή κρούστα, ενώ λιωμένο σχηματίζει εκείνες τις λεπτές κλωστές, τις κόρδες, που ενώνονται με το κυρίως σώμα του φαγητού και τυλίγονται περιπαικτικά στο πιρούνι μας, βασανίζοντας όσους βιάζονται να καταπιούν τη ζεστή μπουκιά.

Ακόμα κι αυτοί που θεωρούν «εύκολη» τη γοητεία του τυριού και κρύβουν, από διατροφικό σνομπισμό, την έλξη που τους ασκεί, πολύ συχνά υποκύπτουν στη γοητεία μιας πίτσας που καταφτάνει στο πρόχειρα στημένο τραπέζι, ζεστή, με τα τυριά της να κοχλάζουν, δημιουργώντας εκείνες τις φυσαλίδες που καθώς σκάνε πολλαπλασιάζουν τα αρώματα του φαγητού. Επίσης, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι, με εξαίρεση ίσως την κρέμα γάλακτος και τις διάφορες μορφές του αμύλου, το τυρί είναι το κατεξοχήν υλικό που μεταμορφώνει ένα πιάτο από… ασχημόπαπο σε κύκνο. Ακόμα κι όταν καμιά φορά ξεπεράσουμε την προτεινόμενη λογική ποσότητα και αισθανθούμε το τυρί να κυριαρχεί και να ισοπεδώνει με την παρουσία του τα υπόλοιπα υλικά, το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι δυσάρεστο, όπως συμβαίνει συνήθως με τα λίπη ή τα άλευρα.

Η πιο μικρή δόση τυριού μπορεί, λοιπόν, να τροποποιήσει την ελαστικότητα των υλικών, να διαμορφώσει την υφή και την πυκνότητα ενός φαγητού, να του προσθέσει άρωμα ή ακόμα και να καθορίσει τη συνολική του ταυτότητα.

Οι χρήσεις του τυριού στη μαγειρική

Στην αρχική τους μορφή, τα φρέσκα, μαλακά, λευκά ή τα μπλε τυριά μπορούν να αναμειχθούν με διάφορα υλικά (μπαχαρικά, μυριστικά ή ξηρούς καρπούς) για να γίνουν ντιπ ή σάλτσες, να μετατραπούν σε φρέσκα τυρομπαλάκια ή να προστεθούν, τριμμένα, πάνω από φρέσκες σαλάτες ή βρεγμένα παξιμάδια (η περίπτωση του κρητικού ντάκου).

Τυρί σε φέτες ή τριμμένο περιέχεται ή σκεπάζει τα σάντουιτς, τις μπρουσκέτες, τα τοστ και τα ανοιχτά γαλλικά τοστ, που ψήνονται στο γκριλ (κροκ μεσιέ ή μαντάμ).

Με τυρί τριμμένο και θρυμματισμένο ή κομμένο σε κύβους μπορούμε να εμπλουτίσουμε ομελέτες, πίτες, τάρτες, πίτσες, γκρατέν αλλά και τα περισσότερα πιάτα πατάτας και ρυζιού ή σκέτα ζυμαρικά. Τα τελευταία πάλι, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, πασπαλισμένα με άφθονο τυρί που λιώνει σχηματίζοντας κρούστα.

Χρησιμοποιούμε τυρί για να χυλώσουμε το ριζότο, την πολέντα και τις σούπες μας – τυρί σκεπάζει την περιβόητη γαλλική κρεμμυδόσουπα, τυριά περιέχει και η εξαιρετική... τυρόσουπα.

Το τυρί προσθέτει την πικάντικη γεύση του σε κρέατα που ψήνονται στη γάστρα ή τυλιγμένα στο χαρτί – κίτρινα τυριά λιώνουν ανάμεσα στα σνίτσελ ή τα χάμπουργκερ.

Με κίτρινα τυριά, που λιώνουν εύκολα, γίνεται το φοντί, τα σαγανάκια και η ρακλέτ (από το ομώνυμο τυρί).

Φρέσκα, μαλακά, λευκά ή μπλε τυριά χρησιμοποιούμε και στα επιδόρπια.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε με τυριά

Ορισμένα τυριά κολλάνε στο σκεύος και γι’ αυτό ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες και να επιτηρούμε συνεχώς τη διαδικασία του μαγειρέματος, ανακατεύοντάς τα με σπάτουλα.

Όταν τηγανίζουμε τυριά, μπορούμε να τα αλευρώσουμε ή να τα πανάρουμε (με γαλέτα, τριμμένο ψωμί, σουσάμι ή ξηρούς καρπούς) πριν τα βάλουμε στο τηγάνι. Το ίδιο ισχύει όταν θέλουμε να τηγανίσουμε τριμμένο τυρί για να σχηματίσουμε λεπτές τουίλ ή κράκερς – βάζουμε στο μείγμα λίγο αλεύρι.

Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε τυρί σε κάποιο φαγητό, είναι προτιμότερο να το κάνουμε προς το τέλος του μαγειρέματος. Τα σκληρά τυριά αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τα μαλακά, ενώ το τυρί που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπεσαμέλ καίγεται πιο δύσκολα από αυτό με το οποίο θα πασπαλίσουμε το φαγητό προς το τέλος του ψησίματος για να γκρατιναριστεί. Τα τυριά προστίθενται στις σάλτσες αφού απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά. Για να φτιάξουμε μια σάλτσα από τυρί, το λιώνουμε με το πιρούνι και το βράζουμε σε γάλα ή κρέμα γάλακτος, ενώ σε κρύες παρασκευές μπορούμε να το αραιώσουμε με γιαούρτι ή ξινόγαλα. Τα μαλακά τυριά περιέχουν περισσότερο λίπος ή νερό κι αυτό τους επιτρέπει να ομογενοποιούνται ευκολότερα με τα υγρά υλικά μιας κρύας σάλτσας (βινεγκρέτ, λαδόξιδο).

Τέλος, όταν η συνταγή απαιτεί βούτυρο, προτιμάμε το ανάλατο, αφού τα τυριά από τη φύση τους είναι αλμυρά.

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Δεκέμβριος 2010

Updated: 11/5/2015

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Τυρί

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.