Follow us

Το φρέσκο ανθότυρο

Μοσχομυρίζει φρέσκο γάλα, είναι ανάλαφρο και πολύ γευστικό. Το φρέσκο ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα -ουσιαστικά η ονομασία είναι θέμα περιοχής- γίνεται από μείγμα του τυρογάλακτος (από την τυροκόμηση ενός σκληρού τυριού) και φρέσκου γάλακτος κατσικίσιου, πρόβειου, σπανιότερα και αγελαδινού.

Το φρέσκο ανθότυρο

Ανάλατο τυρί, με φρέσκια και ελαφρά βουτυράτη γεύση, διατηρείται 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Το κρητικό έχει συνήθως περισσότερα λιπαρά από αυτό που παρασκευάζεται σε άλλες περιοχές. Χωρίς να ανήκει στα άπαχα τυριά, τα λιπαρά του είναι σχετικά χαμηλά και διαφέρουν ανάλογα με την τυροκόμηση. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή του και διαρκεί έως τα μέσα Ιουνίου. Οσο πιο φρέσκο το βρείτε, τόσο ωραιότερο είναι. Ιδανικό για ελαφρειές αλμυρές γεύσεις -τυροπιτάκια σε συνδυασμό με άλλα τυριά, καλιτσουνάκια με μέλι, αλλά και η ελληνική απάντηση στα γλυκά με βάση το τυρί-κρέμα-. Σκέτο, συνδυάζεται τέλεια με μέλι.
Μερικά από τα καλύτερα που βρήκαμε : Από το τυροκομείο του Κωσταρέλου, αιγοπρόβειο, σε καθημερινή παραλαβή (λεωφ. Πεντέλης 46 Βριλήσσια, 210 8104470), στης Κακναβάτου παραλαμβάνουν τρεις φορές την εβδομάδα από την Κρήτη, με ιδιαίτερα πλούσια γεύση (Πεντέλης 126 Μαρούσι τηλ. 210 3426307), στον Κουκά επίσης από την Κρήτη (Πατησίων τηλ. 210 8212522), στου Κουφόπουλου έρχεται από το τυροκομείο της Νάξου κάθε Τρίτη και Παρασκευή και είναι αγελαδινό, με ολόφρεσκα αρώματα (Εθν. Αντιστάσεως 18 τηλ. 210 6837758), ενώ ένα εξαιρετικό φέρνει και ο Παπούλιας από τον Αγιο Πέτρο Αρκαδίας -παραλαβή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (Πύρρωνος 4 Παγκράτι τηλ. 210 7518000).

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Τυρί

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.