
Ανάλατο τυρί, με φρέσκια και ελαφρά βουτυράτη γεύση, διατηρείται 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Το κρητικό έχει συνήθως περισσότερα λιπαρά από αυτό που παρασκευάζεται σε άλλες περιοχές. Χωρίς να ανήκει στα άπαχα τυριά, τα λιπαρά του είναι σχετικά χαμηλά και διαφέρουν ανάλογα με την τυροκόμηση. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή του και διαρκεί έως τα μέσα Ιουνίου. Οσο πιο φρέσκο το βρείτε, τόσο ωραιότερο είναι. Ιδανικό για ελαφρειές αλμυρές γεύσεις -τυροπιτάκια σε συνδυασμό με άλλα τυριά, καλιτσουνάκια με μέλι, αλλά και η ελληνική απάντηση στα γλυκά με βάση το τυρί-κρέμα-. Σκέτο, συνδυάζεται τέλεια με μέλι.
Μερικά από τα καλύτερα που βρήκαμε : Από το τυροκομείο του Κωσταρέλου, αιγοπρόβειο, σε καθημερινή παραλαβή (λεωφ. Πεντέλης 46 Βριλήσσια, 210 8104470), στης Κακναβάτου παραλαμβάνουν τρεις φορές την εβδομάδα από την Κρήτη, με ιδιαίτερα πλούσια γεύση (Πεντέλης 126 Μαρούσι τηλ. 210 3426307), στον Κουκά επίσης από την Κρήτη (Πατησίων τηλ. 210 8212522), στου Κουφόπουλου έρχεται από το τυροκομείο της Νάξου κάθε Τρίτη και Παρασκευή και είναι αγελαδινό, με ολόφρεσκα αρώματα (Εθν. Αντιστάσεως 18 τηλ. 210 6837758), ενώ ένα εξαιρετικό φέρνει και ο Παπούλιας από τον Αγιο Πέτρο Αρκαδίας -παραλαβή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (Πύρρωνος 4 Παγκράτι τηλ. 210 7518000).