
Κανένας δεν θα αμφισβητήσει ότι το φαγητό εκτός από βιολογική ανάγκη είναι πάνω απ’ όλα απόλαυση…
…Σε ό, τι δε αφορά τα τυριά με χαμηλά λιπαρά υπάρχουν ορισμένοι, κυρίως οι αυστηροί της «καθαρότητας», οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο σημείο. Αμ’ έπος αμ΄ έργον λοιπόν. Ψάξαμε σε ένα μεγάλο supermarket, επιλέξαμε πέντε-έξι κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά και τα δοκιμάσαμε. Δεν έχει σημασία η ετικέτα, αυτό που ενδιέφερε ήταν το συμπέρασμα σε επίπεδο γεύσης, άρα και απόλαυσης. Το δια ταύτα λοιπόν έχει ως εξής:
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τυριά που δοκιμάστηκαν είχαν επαρκέστατο γευστικό βάθος με ικανοποιητική παλέτα γεύσεων. Απλά απουσίαζε σε ένα βαθμό η βουτυρώδης αίσθηση που χαρακτηρίζει με πιο έντονο τρόπο τα πλήρη τυριά. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ένα καλό τυρί με χαμηλά λιπαρά «κάθεται» άνετα σε ένα πλατό τυριών και μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε σαγανάκι, μία πίτσα, ένα σάντουιτς ή ένα τοστ.
Παρ’ όλα αυτά, ο καταναλωτής που δεν έχει πρόβλημα υγείας ή δεν ενδιαφέρεται να χάσει βάρος, πιθανά θα προτιμήσει ένα πλήρες τυρί. Ας δούμε όμως τι κερδίζουν. Όσοι δεν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία και έχουν γνώση του γεγονότος ότι τα τυριά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να «στολίσουν» ένα πιάτο και να δώσουν γεύση. Κατ΄ αρχήν το τυρί είναι πηγή πρωτεΐνης απαραίτητης για τον οργανισμό. Επιπλέον, αν το τυρί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά η κατανάλωσή του ευνοεί αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος (λιγότερες θερμίδες) ή αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας (λιγότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη). Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η αφαίρεση των λιπαρών από ένα τυρί δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, το οποίο επίσης είναι πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι πρέπει να ξέρουμε και τι να προσέχουμε
Τα κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά (και όχι μόνο) παρασκευάζονται κυρίως από αγελαδινό γάλα, σπάνια από αιγοπρόβειο και συχνά από ανάμειξη με το αγελαδινό να κυριαρχεί. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους, το γάλα οδηγείται σε ειδικούς επεξεργαστές όπου αφαιρείται ένα μέρος του λίπους με ειδικά φίλτρα. Για την πλήρη αφαίρεση του, απαιτείται φυγοκεντρική διαδικασία.
Στα τυριά με χαμηλά λιπαρά, το ποσοστό περιεκτικότητας κυμαίνεται από 10% έως 20%.
Πριν αγοράσουμε θα πρέπει να διαβάζουμε την ετικέτα και να αναζητούμε την ένδειξη «περιεκτικότητα σε λιπαρά ανά 100gr».
Για τα υπέρβαρα άτομα ή τα άτομα με προβλήματα υγείας, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανική λύση. Δεν στερούν την απόλαυση και ταυτόχρονα δεν δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα.
Τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι μία έξυπνη λύση για τη μαγειρική. Το αποτέλεσμα είναι πιάτα πιο υγιεινά χωρίς γευστική έκπτωση.
Ρ.Τ.