Εμπλουτίζεται ο κατάλογος με τα κατοχυρωμένα σε προέλευση τυριά μας, κάτι που “κλειδώνει” την αποκλειστική παραγωγή τους σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αποτρέπει από χρήση του ονόματος σε παρόμοια τυριά από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ε.Ένωσης και, φυσικά, αυξάνει την αξία τους. Καθώς παρήλθε το τρίμηνο από τη δημοσίευση της σχετικής Απόφασης της Ε.Επιτροπής τον περασμένο Αύγουστο, τώρα πλέον το Αρσενικό Νάξου και το Κρασοτύρι Κω καταχωρήθηκαν, αντίστοιχα, στο μητρώο Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. της Ε.Ένωσης. Τι σημαίνουν αυτές οι ονομασίες;
Ονομάζεται Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) το προϊόν που κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον, που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Ονομάζεται προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) το προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Το Αρσενικό είναι ένα παραδοσιακό τυρί της Νάξου, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Ωφείλει την ονομασία "αρσενικό" στο γεγονός ότι είναι το πρώτο τυρί που τυροκομείται απο το φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και παίρνει όλο το "βούτυρο". Ωριμάζει ορσμένους μήνες πριν βγει στην κατανάλωση. Είναι τυρί σκληρό, πικάντικο, με αδρή, πλούσια και βουτυρένια γεύση και σύνθετα αρώματα.
Κρασοτύρι ή τυρί της πόσιας (οινολάσπη στην τοπική διάλεκτο), ονομάζεται το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, και είναι παραδοσιακό στην Κω. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -κυριαρχεί το πρόβειο ή το κατσικίσιο κατά περίπτωση- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα, χαρακτηριστικά αρώματα και ελαφριές γλυκές νότες, που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών του νησιού.